ΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 23 Ιουλίου 2010

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ Λ.Δ. ΚΟΝΓΚΟ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στο πλαίσιο του ενημερωτικού και επιστημονικού συνεδρίου με θέμα:« Μια νέα εποχή συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της Υποσαχαρικής Αφρικής» που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Γιάννος Kρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδος (ΙΝΑΔΕ) ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και γιατρός Dr. Johnny Kalonji Malaba της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (Λ.Δ.Κ) πραγματοποίησε επίσκεψη στο ελληνικό Υπουργείο Υγείας. Στην συνάντηση παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας κύριος Γιώργος Κατριβάνος, ο Γενικός Γραμματέας ΙΝΑΔΕ κ. Φωκίων Ζαΐμης και ο σύμβουλος του ΙΝΑΔΕ κ. Νίκος Ζήνας, οι οποίοι αρχικά ενημέρωσαν τον κ. Κατριβάνο για την πρωτοβουλία του ΙΝΑΔΕ σχετικά με την κατασκευή ενός κέντρου Υγείας στην περιφέρεια Kwilu-Kimbata του Bandundu, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Στόχος είναι η χρηματοδότηση να προέλθει κυρίως από ιδιωτικούς πόρους. Σημαντική επίσης θα είναι η συμβολή εθελοντών και μ.κ.ο. Η πραγματοποίηση ενός τέτοιου έργου θα αποτελούσε ένα ελάχιστο αλλά σημαντικό βοήθημα στον τοπικό πληθυσμό που δοκιμάζεται από πληθώρα ασθενειών (ελονοσία, AIDS κλπ) με αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων μηνιαίως, ιδιαίτερα γυναικών και μικρών παιδιών.

Η Λ.Δ.Κ. γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια της ανεξαρτησίας της και καταβάλει προσπάθειες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον τομέα υγείας με την μορφή δημόσιων-ιδιωτικών επενδύσεων (PPP) δεδομένου ότι το δημόσιο αδυνατεί να καλύψει έστω και στοιχειωδώς τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού (60. εκ πολίτες). Ο κ. Κατριβάνος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προσπάθειες της ηγεσίας του ελληνικού Υπ. Υγείας στην μείωση του κόστους προμηθειών αλλά και στην προσπάθεια διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ. που δοκιμάζεται σήμερα από την οικονομική κρίση το οποίο τόνισε ότι πρέπει να διαφυλάξουμε. Οι παροχές για τον κλάδο υγείας στην Λ.Δ.Κ. ανέρχονται σε περίπου 2,5% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό το οποίο αφενός δεν προσεγγίζει τις αντίστοιχες του ελληνικού δημόσιου συστήματος υγείας που απευθύνεται σε πληθυσμό περίπου 6 φορές μικρότερο από αυτόν της ΛΔΚ και αφετέρου το ότι η υπανάπτυξη και οι δραματικές συνθήκες ζωής και υγείας των πολιτών όλων των χωρών της υποσαχάριας αφρικής (σε αριθμό περίπου όσο και η Ε.Ε.) αναδεικνύουν το τεράστιο οικονομικό χάσμα που χωρίζει τις δύο ηπείρους. Τέλος ο κ. Κατριβάνος αναφέρθηκε και στη δυνατότητα παροχής ιατρικού εξοπλισμού προς τις χώρες αυτές, που έχει ήδη αντικατασταθεί και δεν χρησιμοποιείται από τα ελληνικά νοσοκομεία.

 

(εξ. Αριστερών Φ. Ζαΐμης, Kalonji Malaba, Γ. Κατριβάνος, Ν. Ζίνας)

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Λ.Δ. ΚΟΝΓΚΟ

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) βρίσκεται στην κεντρική Αφρική βορειοανατολικά της Ανγκόλα. Μία χώρα με έκταση περίπου ίση όσο η Δυτική Ευρώπη, δεύτερη σε μέγεθος στην υπο-σαχάρια Αφρική και πληθυσμό 60 εκατ. κατοίκων, 47% των οποίων είναι κάτω των 14 ετών[i]. Η χώρα υπήρξε σε πολιτική και κοινωνική αναταραχή από τη στιγμή που ανεξαρτητοποιήθηκε από το Βέλγιο το 1960. O Laurent Kabila ανέτρεψε το 1997 τον Mobutu Sese Seko μετά από 32 χρόνια του δεύτερου στην εξουσία. Ο γιος και διάδοχος του Laurent Kabila, Joseph ήταν ο νικητής των πρώτων δημοκρατικών εκλογών στην ιστορία της ΛΔΚ το 2006 και από τότε πρόεδρος της χώρας.

Η οικονομία της ΛΔΚ ανακάμπτει με αργά βήματα μετά από δεκαετίες σε παρακμή. Οι συνεχείς συγκρούσεις και ο εμφύλιος πόλεμος εκτός από τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων βύθισαν την χώρα σε χρέη μειώνοντας δραματικά την οικονομική παραγωγή. Η αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα των συγκρούσεων περιόρισαν τις επενδύσεις. Με την εγκατάσταση της πρώτης δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης το 2006 το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει αυξηθεί. Η ΛΔΚ υπέγραψε το 2009 με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νέα συμφωνία Μείωση της Φτώχιας και Ευχέρεια Ανάπτυξης (Poverty Reduction and Growth Facility)[ii]. Στην τελευταία έκθεση προόδου τον Μάρτιο του 2010 ο επικεφαλής Brian Ames χαρακτηρίζει την μακρο-οικονομική επίδοση της χώρας για το 2009 ικανοποιητική[iii] .Παρά την μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 3.5% λόγω της παγκόσμιας οικονομικής αρνητικής συγκυρίας το συναλλαγματικό απόθεμα αποτελεί το υψηλότερο της τελευταίας 25ετίας. Σε μία χώρα που μπορεί να χαρακτηριστεί δύσκολη από πλευράς επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω της αυξημένης διαφθοράς, οι επενδυτικές δυνατότητες είναι ανεξάντλητες. Βιομηχανικοί τομείς όπως ο μεταλλευτικός, επεξεργασίας πρώτων υλών, εμπόριο και ο κατασκευαστικός προσελκύουν σήμερα εξωτερικά επενδυτικά κεφάλαια.

Στις 30 Ιουνίου η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό γιορτάζει τα 50 χρόνια ανεξαρτησίας από το Βέλγιο. Ο πρώτος τότε πρωθυπουργός της χώρας Patrice Lumumba στην ομιλία του εκείνη την ιστορική μέρα για την ΛΔΚ ανέφερε ότι θα αγωνιστεί για να εξασφαλίσει ότι η γη των πατεράδων τους πραγματικά θα ωφελήσει τα παιδιά τους[iv]. Σήμερα, 50 χρόνια μετά, κι ενώ οι συγκρούσεις έχουν περιοριστεί σε λίγες μεμονωμένες περιοχές κυρίως στα ανατολικά, 45,000 άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν κάθε μήνα, η πλειοψηφία τους παιδιά. Η πιθανότητα θανάτου κάτω των 5 ετών είναι 20% (εκτίμηση 2006)[v]. Η έλλειψη βασικών ιατρικών και συγκοινωνιακών υποδομών δυσχεραίνει την πρόσβαση του πληθυσμού σε βασική ιατρό-φαρμακευτική περίθαλψη στις επαρχίες της χώρας. Η ανάγκη ανθρωπιστικών αποστολών παραμένει το ίδιο σημαντική όσο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τα μάτια της διεθνούς κοινότητας θα είναι στραμμένα στην ΛΔΚ την 30η Ιουνίου.

 

[1] IMF (2009) “IMF Executive Board Approves US$551 Million PRGF Arrangement for the Democratic Republic of the Congo and US$73 Million in Interim HIPC Assistance”. Press Release, December 11, 2009.,[1] IMF (2010) “ Statement at the conclusion of an IMF staff visit to the Democratic Republic of the Congo”. Press Release, March 20, 2010., [1] Bonhomme B and Boiviv C (2010) “Milestone Documents in World History: Exploring the Primary Sources that Shaped the World ”Volume 4, Schlager GROUP, 2010. [1] WHO “Democratic Republic of the Congo: Country Health Profile” [1] CIA Factbook (2010) “Country Profile: Democratic Republic of the Congo”.

 

LINKS: www.iforce.gr

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή απευθυνθείτε στην κυρία Καρακίτσου, metsou@iforce.gr , τηλ. 210-3392500