ΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2010

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

28/6/2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Tην Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010 και ώρα 10:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών ενημερωτικό και επιστημονικό συνέδριο με θέμα:

« Μια νέα εποχή συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της Υποσαχαρικής Αφρικής».

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδος σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και την ευγενική χορηγία της ΔΕΗ. Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Αθανάσιος Παπανδρόπουλος. Ο στόχος της εκδήλωσης είναι διττός. Αφενός, η ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης, των επιχειρηματιών, των Μ.Κ.Ο. και των Μ.Μ.Ε. για τη γενικότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση στις σημαντικότερες υπο-σαχάριες χώρες με έμφαση εφέτος στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και αφετέρου για τις επιτόπου κοινωνικές και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες (ελληνικές και διεθνείς). Η Λ.Δ. Κονγκό είναι η μεγαλύτερη χώρα γεωγραφικά στην κ. Αφρική με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.

Οι θεματικές ενότητες οι οποίες θα εξεταστούν είναι οι ακόλουθες:

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΕΣ ΧΩΡΕΣ

Β. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΕΣ ΧΩΡΕΣ

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν οι κ.κ.:

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Γεώργιος, Εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Μαρία Κανελλοπούλου, Υπεύθυνη Ενημερωτικών Δράσεων της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Pierre Vaesen, Πρέσβης του Βελγίου στην Αθήνα, Ιωάννης Χριστοφίλης, Πληρεξούσιος Υπουργός Α’ του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Dr. Johnny Kalonji Malaba, Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιος, Patrick de Wolf, Εκπρόσωπος Βελγικο-Αφρικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Κεράνης, Διευθυντής, Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης Ηνωμένων Εθνών, Giuseppe Belsito, Συντονιστής Περιφερειακού Προγράμματος Ηνωμένων Εθνών, Professor Lukiana Mabondo, Πρόεδρος MUFANKOLO από την Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό, Patrick Wieland, Υπεύθυνος αποστολών γιατρών χωρίς σύνορα, Κλεόβουλος Σαλιαρέλης, εκπρόσωπος του Ε.Β.Ε.Α και Πρόεδρος της Παν/ιας ένωσης εμπόρων σιδηρικών και βιομηχανικών ειδών και ο Νίκος Ζήνας, τοπογράφος μηχανικός και σύμβουλος του ΙΝΑΔΕ. Την ημερίδα θα συντονίσουν ο κ. Αθανάσιος Θεοδωράκης, πολιτικός επιστήμονας, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ανάπτυξης και ο κ. Φωκίων Ζαΐμης, Γενικός Γραμματέας του ΙΝ.Α.Δ.Ε και Πρόεδρος της iForce Επικοινωνίες.

Ακόμη, στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα παρουσιαστεί η πρωτοβουλία του ΙΝ.Α.Δ.Ε. για τη δημιουργία και κατασκευή ενός Κέντρου Υγείας στην περιφέρεια Kwilu-Kimbata του Bandundu, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Στόχος είναι η χρηματοδότηση να προέλθει από ιδιωτικούς πόρους. Σημαντική επίσης θα είναι η συμβολή εθελοντών. Η πραγματοποίηση ενός τέτοιου έργου θα αποτελούσε ένα ελάχιστο αλλά σημαντικό βοήθημα στον τοπικό πληθυσμό που δοκιμάζεται από πληθώρα ασθενειών (ελονοσία, AIDS κλπ) με αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων μηνιαίως, ιδιαίτερα γυναικών και μικρών παιδιών.

Χορηγός επικοινωνίας είναι oι εφημερίδες ΚΕΡΔΟΣ και ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ο ραδιοφωνικός σταθμός 9,84FM και 104,4 FM.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Λ.Δ. ΚΟΝΓΚΟ

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) βρίσκεται στην κεντρική Αφρική βορειοανατολικά της Ανγκόλα. Μία χώρα με έκταση περίπου ίση όσο η Δυτική Ευρώπη, δεύτερη σε μέγεθος στην υπο-σαχάρια Αφρική και πληθυσμό 60 εκατ. κατοίκων, 47% των οποίων είναι κάτω των 14 ετών[i]. Η χώρα υπήρξε σε πολιτική και κοινωνική αναταραχή από τη στιγμή που ανεξαρτητοποιήθηκε από το Βέλγιο το 1960. O Laurent Kabila ανέτρεψε το 1997 τον Mobutu Sese Seko μετά από 32 χρόνια του δεύτερου στην εξουσία. Ο γιος και διάδοχος του Laurent Kabila, Joseph ήταν ο νικητής των πρώτων δημοκρατικών εκλογών στην ιστορία της ΛΔΚ το 2006 και από τότε πρόεδρος της χώρας.

Η οικονομία της ΛΔΚ ανακάμπτει με αργά βήματα μετά από δεκαετίες σε παρακμή. Οι συνεχείς συγκρούσεις και ο εμφύλιος πόλεμος εκτός από τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων βύθισαν την χώρα σε χρέη μειώνοντας δραματικά την οικονομική παραγωγή. Η αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα των συγκρούσεων περιόρισαν τις επενδύσεις. Με την εγκατάσταση της πρώτης δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης το 2006 το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει αυξηθεί. Η ΛΔΚ υπέγραψε το 2009 με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νέα συμφωνία Μείωση της Φτώχιας και Ευχέρεια Ανάπτυξης (Poverty Reduction and Growth Facility)[ii]. Στην τελευταία έκθεση προόδου τον Μάρτιο του 2010 ο επικεφαλής Brian Ames χαρακτηρίζει την μακρο-οικονομική επίδοση της χώρας για το 2009 ικανοποιητική[iii] .Παρά την μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 3.5% λόγω της παγκόσμιας οικονομικής αρνητικής συγκυρίας το συναλλαγματικό απόθεμα αποτελεί το υψηλότερο της τελευταίας 25ετίας. Σε μία χώρα που μπορεί να χαρακτηριστεί δύσκολη από πλευράς επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω της αυξημένης διαφθοράς, οι επενδυτικές δυνατότητες είναι ανεξάντλητες. Βιομηχανικοί τομείς όπως ο μεταλλευτικός, επεξεργασίας πρώτων υλών, εμπόριο και ο κατασκευαστικός προσελκύουν σήμερα εξωτερικά επενδυτικά κεφάλαια.

Στις 30 Ιουνίου η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό γιορτάζει τα 50 χρόνια ανεξαρτησίας από το Βέλγιο. Ο πρώτος τότε πρωθυπουργός της χώρας Patrice Lumumba στην ομιλία του εκείνη την ιστορική μέρα για την ΛΔΚ ανέφερε ότι θα αγωνιστεί για να εξασφαλίσει ότι η γη των πατεράδων τους πραγματικά θα ωφελήσει τα παιδιά τους[iv]. Σήμερα, 50 χρόνια μετά, κι ενώ οι συγκρούσεις έχουν περιοριστεί σε λίγες μεμονωμένες περιοχές κυρίως στα ανατολικά, 45,000 άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν κάθε μήνα, η πλειοψηφία τους παιδιά. Η πιθανότητα θανάτου κάτω των 5 ετών είναι 20% (εκτίμηση 2006)[v]. Η έλλειψη βασικών ιατρικών και συγκοινωνιακών υποδομών δυσχεραίνει την πρόσβαση του πληθυσμού σε βασική ιατρό-φαρμακευτική περίθαλψη στις επαρχίες της χώρας. Η ανάγκη ανθρωπιστικών αποστολών παραμένει το ίδιο σημαντική όσο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τα μάτια της διεθνούς κοινότητας θα είναι στραμμένα στην ΛΔΚ την 30η Ιουνίου.

[1] IMF (2009) “IMF Executive Board Approves US$551 Million PRGF Arrangement for the Democratic Republic of the Congo and US$73 Million in Interim HIPC Assistance”. Press Release, December 11, 2009.,[1] IMF (2010) “ Statement at the conclusion of an IMF staff visit to the Democratic Republic of the Congo”. Press Release, March 20, 2010., [1] Bonhomme B and Boiviv C (2010) “Milestone Documents in World History: Exploring the Primary Sources that Shaped the World ”Volume 4, Schlager GROUP, 2010. [1] WHO “Democratic Republic of the Congo: Country Health Profile” [1] CIA Factbook (2010) “Country Profile: Democratic Republic of the Congo”.

LINKS: www.iforce.gr

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή απευθυνθείτε στην κυρία Καρακίτσου, metsou@iforce.gr , τηλ. 210-3392500