ΑΠΟΨΕΙΣ... 

 

10/7/2006

ΟΙ ΝΕΟΙ ΝΟΝΟΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΕΩΣ
του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί πλέον πλανητική μάστιγα. Ποτέ οι μαφίες δεν υπήρξαν τόσο ισχυρές. Οι νέοι νονοί, από την πλευρά τους, οι οποίοι παίζουν και αξιοποιούν την παγκοσμιοποίηση, οικοδομούν τις αυτοκρατορίες τους εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες και τις διαστροφές των κοινωνιών μας.
Όπως τονίζει ένας ειδικός, ο Μισέλ Κλάϊν, οι οργανώσεις του εγκλήματος επωφελήθηκαν από την πτώση του κομμουνισμού, την ανάπτυξη των περιφερειακών συγκρούσεων και την οικονομική κινητικότητα,? η οποία στηρίζεται στο γρήγορο και εύκολο κέρδος, και έγιναν ισχυροί παίκτες της παγκόσμιας οικονομίας. Κατά κανόνα δε, με την βοήθεια τοπικών πολιτικών, ανέπτυξαν πραγματικές πολυεθνικές, των οποίων ο κύκλος εργασιών εκτιμάται σε 500 δισεκατ. ευρώ.
Το χρήμα αυτό, ωστόσο, δεν προέρχεται αποκλειστικά από παραδοσιακές μαφιόζικες δραστηριότητες ,ναρκωτικά, πορνεία, παράνομα παιχνίδια κλπ. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό, είναι το προϊόν της διαχειρίσεως των ασύλληπτων ποσοτήτων βρώμικου χρήματος το οποίο κυκλοφορεί στην παράλληλη αγορά και μολύνει τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Ακόμα χειρότερα, οι νέοι νονοί προσπαθούν, μέσω της διαφθοράς, να διεισδύσουν στην καρδιά των κρατικών μηχανισμών, ώστε να επηρεάζουν από το παρασκήνιο τις πολιτικές αποφάσεις των εθνών. Τα φαινόμενα αυτά είναι ιδιαιτέρως έντονα στην Ρωσία και τις άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες, όπου οι νέοι νονοί κατέχουν τεράστια κομμάτια εξουσίας, καθώς και άφθονο χρήμα. Σήμερα, η εξουσία τους εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη και χρησιμοποιούν τα τεράστια κεφάλαιά τους για να επηρεάζουν και να διαφθείρουν.
Έτσι, οι νέοι νονοί υπάρχουν στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Ασία, στην Λατινική Αμερική, στο Μεξικό, στην Κολομβία. Στην Ευρώπη, οι νέου τύπου μαφίες διατηρούν τις ιστορικές θέσεις τους στο Παλέρμο και στην Νάπολη της Ιταλίας. Προσφάτως δε, ο πολιτικός τους ρόλος έγινε γνωστός και στην γειτονική μας Τουρκία. Εντυπωσιακή είναι η παρουσία τους στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Στις χώρες αυτές, οι επιχειρηματίες του εγκλήματος διαθέτουν πρωτοφανείς εξουσίες, διότι έχουν συμμάχους διεφθαρμένες εταιρείες, οι οποίες, επειδή είναι ενσωματωμένες στο παγκόσμιο χρηματο-οικονομικό σύστημα, μπορούν σχετικά εύκολα να ξεπλένουν χρήμα και να εκμεταλλεύονται και τις παραμικρότερες ακόμα αδυναμίες των παγκοσμίων αγορών χρήματος.
Τα τελευταία χρόνια, τεράστιο ρόλο στην οικονομία του εγκλήματος παίζουν και οι τρομοκρατικές οργανώσεις, με πρώτη και καλύτερη, βεβαίως, την Αλ Κάϊντα και τις ανά τον κόσμο πολυπλόκαμες αρθρώσεις της. Από τις υπηρεσίες της Ιντερπόλ υπολογίζεται ότι η Αλ Κάϊντα διαχειρίζεται πάνω από 20 δισεκατ. δολλάρια, μέρος των οποίων διακινείται από ισλαμιστικές ?φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Σε γενικές γραμμές, το βρώμικο χρήμα αποτελεί φόρο επί των υγιών οικονομικών συναλλαγών και είναι αυτονόητο ότι, τελικώς, η ύπαρξίς του πλήττει τους πιο αδύνατους των κοινωνιών μας. Και στο σημείο αυτό, μάς γεννάται ένα ερώτημα. Οι κατά καιρούς διαμαρτυρόμενοι για την παγκοσμιοποίηση, διαδηλώνουν ποτέ κατά του βρώμικου χρήματος? Καταδίκασαν ποτέ τους νέους νονούς? Αν όχι, γιατί άραγε?
Μήπως, όπως φημολογείται, κάποια «προοδευτικά» κατά της παγκοσμιοποιήσεως «κινήματα», εξυπηρετούν τελικώς άλλους σκοπούς και ανομολόγητα συμφέροντα? Είναι τυχαίο το γεγονός ότι το κατά της παγκοσμιοποιήσεως «κίνημα» διεσπάσθη και μία πλευρά του ετάχθη υπέρ της ελευθερίας των αγορών, αλλά υπό κοινωνικούς όρους? Αυτά και μερικά άλλα είναι ερωτήματα τα οποία αναμένουν απαντήσεις, σε μία εποχή όπου το οικονομικό έγκλημα γνωρίζει ?λαμπρές ημέρες.
Αναφορικά δε με την χώρα μας, θα πρέπει να πούμε ότι, με βάση τις μετρήσεις της Διεθνούς Διαφάνειας, κατέχει στην Ευρώπη υψηλή θέση σε φαινόμενα διαφθροράς, γεγονός αποτρεπτικό για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Όμως, χωρίς αυτές, αργά ή γρήγορα ο παραγωγικός ιστός της χώρας θα βρεθεί μπροστά σε σοβαρά προβλήματα.