ΑΠΟΨΕΙΣ... 

 

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Φωκίων Ζαϊμης
Σύμβουλος Επικοινωνίας και Ανάπτυξης
18/10/2004

Η Ήπειρος της άγριας και σκληρής πέτρας, διαθέτοντας τις ορεινές ομορφιές της Πίνδου, της μεγαλύτερης οροσειρά της χώρας, αναμένεται να αποτελέσει έναν αξιόλογο τουριστικό πόλο για πολλαπλές μορφές τουρισμού και για τους τέσσερις νομούς της (¶ρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας). Η Περιφέρεια Ηπείρου διαθέτει εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως καθαρές ακτές, θαυμάσια τοπογραφία, αρχαιολογικά μνημεία, εθνικούς δρυμούς, τοπική πολιτιστική παράδοση, παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορική παράδοση, για την ανάδειξη του τουρισμού και του πολιτισμού ως εστίες ανάπτυξης.

Η περιοχή έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης τουρισμού διότι διαθέτει πλήθος εναλλαγών στο προϊόν της, το οποίο με τις ιδιομορφίες του και τις κοντινές αποστάσεις επιτρέπει την ανάπτυξη πολλών εναλλακτικών-ειδικών μορφών διακοπών. Ελάχιστοι τόποι συνδυάζουν απέραντες ακτές με καθαρή θάλασσα, βουνά με ιστορία και φυσικές ομορφιές, εθνικούς δρυμούς, καλή τουριστική οργάνωση, οικονομικές τιμές. Η Ήπειρος είναι τόπος που μπορεί να προσφέρει διαφορετικούς τύπους διακοπών, από τον ήρεμο οικογενειακό παραθερισμό, μέχρι Σαββατοκύριακα για ανήσυχους επισκέπτες.

Σήμερα, πέρα από τον ιστορικο-πολιτιστικό τουρισμό και τον θαλάσσιο, στην Ήπειρο ο επισκέπτης μπορεί να βρει ειδικές δραστηριότητες, όπως κανόε-καγιάκ και ράφτινγκ στους ποταμούς Αώο, Βοϊδομάτη, ¶ραχθο και Αχέροντα, παραπέντε στην πεδιάδα του Αώου, αναρρίχηση σε φυσικές και τεχνητές πίστες στην Κόνιτσα, εκδρομές με ποδήλατα βουνού στην Πίνδο, έφιππες διαδρομές, περιηγητικό και οικολογικό τουρισμό με συγκεκριμένες διαδρομές και οδηγούς φυσικού τουρισμού, κ.ά.

Για τις παραπάνω δραστηριότητες υπάρχουν εκπαιδευτές για αρχαρίους και ο περιηγητικός και οικολογικός τουρισμός είναι άριστα οργανωμένος από τα γραφεία τουρισμού στα Ιωάννινα. Επιπλέον, υπάρχουν το χιονοδρομικό κέντρο Μετσόβου, παρατηρητήρια πουλιών σε ¶ρτα και Πρέβεζα, συνεδριακά κέντρα (Ιωάννινα, Μέτσοβο), ο υγροβιότοπος του Αμβρακικού, οργανωμένα θαλάσσια σπορ στην Πάργα, ιαματικές πηγές, κ.ά., που καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα τουρισμού.

Ήδη, έχουν δρομολογηθεί παρεμβάσεις στις υποδομές μεταφοράς, για τη λειτουργική δικτύωση της περιοχής με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η ολοκλήρωση της ξευξης Ρίου Αντιρίου θα φέρει σίγουρα από τοτη Ηπειρωτική Ελλάδα και την Αθήνα νέους επισκέπτες ενώ η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων (Εγνατία οδός, λιμάνι Ηγουμενίτσας) και οι μελλοντικές παρεμβάσεις (Δυτικός ¶ξονας, Ιονία οδός, θα συμπληρώσουν τον στόχο και θα μετατρέψουν την Ήπειρο σε βασική πύλη της Βόρειας Ελλάδας προς τη Δυτική Ευρώπη, μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και προς τη Βαλκανική μέσω της ενίσχυσης των Ιωαννίνων και της μετατροπής τους σε περιφερειακό και διακρατικό πόλο ανάπτυξης. Βασική παράμετρος βέβαια είναι η διεθνοποίηση του αεροδρομίου των Ιωαννίνων είτε στην υπάρχουσα είτε σε νέα θέση προκειμένου να υπάρχει απευθείας άφιξη ξένων επισκεπτών στην Ήπειρο. Ανάλογες πρωτοβουλίες αφορούν στην ουσιαστική αναστήλωση και την ανάδειξη των μνημείων των κλασικών και βυζαντινών χρόνων, τις αισθητικές παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την προστασία και ανάδειξη των βιότοπων, των ακτών σε συνεργασία με οικολογικές οργανώσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση και με τη συμμετοχή και ευαισθητοποίηση των πολιτών κ.ά.

¶λλωστε, η Περιφέρεια συμμετέχει σε σειρά αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, ικανών να καταστήσουν την Ήπειρο έναν τουριστικό προορισμό με πολλές δυνατότητες, υποσχόμενο τοπική ανάπτυξη, επενδυτικές ευκαιρίες, και απολαυστικές διακοπές για έλληνες και ξένους επισκέπτες. Αυτό που χρειάζεται είναι πνεύμα συνεργασίας και εξωστρέφειας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη και στοχευμένη προβολή της περιφέρειας στα διεθνή ΜΜΕ.

Πίσω στις "Απόψεις"