ΑΠΟΨΕΙΣ... 

 

Κοινωνικά απαράδεκτη η πλαστική σακούλα, υπό διωγμό το εμφιαλωμένο νερό
γράφει ο κ. Νίκος Γιαννής

Τα πλαστικά μπουκάλια και σακούλες δεν χαρακτηρίζουν πλέον μια πολιτισμένη κοινωνία. Η ποιότητα και το περιβάλλον είναι από εδώ, οι πλαστικές σακούλες και μπουκάλια από εκεί.

Tον Ιανουάριο 2009 χρησιμοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο 42 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες (www.reusablebags.com). Ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά μισό εκατομμύριο κάθε λεπτό. Οι πιο πολλές από αυτές τις σακούλες χρησιμοποιούνται μια φορά και καταλήγουν στα σκουπίδια. Ελαφριές και εύκολα συμπιεζόμενες, αντιστοιχούν μόνο στο 2% των απορριμμάτων. Καθώς κατά κανόνα δεν είναι βιοδιασπώμενες, παραμένουν στις χωματερές. Με βάση νόμο στην Ιρλανδία εδώ και 8 χρόνια όσοι πελάτες θέλουν σακούλα για τα ψώνια τους πρέπει να πληρώνουν 33 λεπτά στο ταμείο. Σε συνέχεια μεγάλης διαφημιστικής εκστρατείας μέσα σε λίγες εβδομάδες, η χρήση της σακούλας μειώθηκε κατά 94% και μέσα σε ένα χρόνο, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι αγόρασαν υφασμάτινες σακούλες που κρατούν στο γραφείο ή στο πορτ-μπαγκάζ. Οι πλαστικές σακούλες δεν απαγορεύτηκαν, αλλά το να κρατάς σακούλα είναι πλέον κοινωνικά απαράδεκτο, κάτι σαν να φοράς γούνα ή να μη μαζεύεις τα περιττώματα του σκύλου σου. Το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης αποφάσισε ύστερα από πιέσεις της βιομηχανίας να ζητήσει από τα καταστήματα που δίνουν πλαστικές σακούλες να τις ανακυκλώνουν. Τα σούπερ μάρκετ της Κίνας σταμάτησαν να μοιράζουν σακούλες αυτές τις μέρες και άρχισαν να τις χρεώνουν. Η Ιταλία και άλλες χώρες στηρίζονται στην καλή θέληση και την περιβαλλοντική ευαισθησία των πελατών. Η Αυστραλία ετοιμάζεται να απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες.

Στην Αυστραλία επίσης το εμφιαλωμένο νερό είναι πλέον υπό διωγμό, αφού τα πλαστικά μπουκάλια καθώς και η χρήση πολύτιμης ενέργειας για την κατασκευή και μεταφορά του μπουκαλιού είναι από τις μεγαλύτερες πηγές ρύπανσης. Στη Νότια Ουαλία ανακοινώθηκε η άμεση απαγόρευση της προμήθειας εμφιαλωμένου νερού σε όλα τα Υπουργεία και τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Η κωμόπολη Μπαντούν στην Αυστραλία είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο που απαγορεύει το εμφιαλωμένο νερό. Η κωμόπολη έχει περίπου 2.000 άτομα πληθυσμό και πρόσφατα σε δημόσια συγκέντρωση αποφασίστηκε να απαγορευτεί η πώληση εμφιαλωμένου νερού στα τοπικά καταστήματα. Στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος 400 άτομα και μόνο δυο ψήφισαν εναντίον της απαγόρευσης. Στο Λονδίνο πλέον η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού στα εστιατόρια όχι απλώς δεν επιβάλλεται σχεδόν αυθαίρετα από τους καταστηματάρχες όπως εδώ, αλλά δεν θεωρείται πια αποδεκτή συνήθεια των μορφωμένων ανθρώπων και ευαίσθητων πελατών, οι οποίοι ζητούν νερό της βρύσης. Μάλιστα μια μη κερδοσκοπική σύμπραξη ζητάει αντί της αγοράς εμφιαλωμένου νερού στα εστιατόρια οι πελάτες να δίνουν 1 λίρα ώστε να προωθηθεί η σωστή χρήση του νερού, η αποφυγή του πλαστικού και η φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια.

Στην Αθήνα ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή της σταδιακής αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας με σακούλες κατασκευασμένες από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον με στόχο την πλήρη κατάργηση της. Το εμφιαλωμένο νερό ωστόσο βρίσκεται στο απόγειο των ελληνικών καταναλωτικών συνηθειών, θεωρείται σε ένα βαθμό μέρος της ποιότητας ζωής και η σχετική βιομηχανία ανθεί. Χρειάζεται λοιπόν να ξανασκεφτούμε αυτά που μάθαμε να θεωρούμε αυτονόητα, να ορίσουμε ξανά την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό και τη σχέση μας με τη φύση, ν’ αλλάξουμε συνήθειες, να κόψουμε δρόμο. Αυτό είναι πλέον πολιτική, πολιτικό πρόταγμα και καθήκον, όχι το πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, ποιος θα τις κερδίσει και πως θα επωφεληθούμε ατομικά από το υπερχρεωμένο ελληνικό κράτος! Ψηφοφόρος για μια μέρα, πολίτης κάθε μέρα!

Νίκος Γιαννής

Περιφέρεια Αττικής

Πίσω στις "Απόψεις"