CYPRUS... 

 

ΑΞΙΑ
Η "ουδέτερη" στάση της Νεάς Δημοκρατίας Ευνόησε το «ΟΧΙ».


Νίκος Παπανδρέου
24 Απριλίου 2004.

1. Αν σήμερα μπορούν και βγαίνουν με τόση άνεση οι υποστηρικτές της μη λύσης του Κυπριακού και αν τόσες ημέρες μπορούσαν να βγαίνουν στα Ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια όλοι οι εθνικοί σωτήρες και να υπερθεματίζουν υπέρ του «όχι» και να πουλάνε «εθνικό τσαμπουκά», ήταν επειδή ο τσαμπουκάς αυτός ήταν τσάμπα, δηλαδή δεν είχε συνέπειες ως προς την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Αυτό το έφερε σε πέρας ουσιαστικά ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, που κατόρθωσε να βάλει την Κύπρο στην Ε.Ε., χωρίς δεσμεύσεις. ¶ρα στην πλάτη του Γιώργου, μπορούν όλοι σήμερα να κάνουν τους αντιστασιακούς και να «ορθώνουν ανάστημα» στον ξένο παράγοντα, εφόσον το «όχι» δεν έχει συνέπειες ηχηρές.


2. Αυτή η θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι «Συμπαραστεκόμαστε στον Κυπριακό λαό σε ότι και να είναι η απόφασή του» τι σημαίνει αλήθεια; Ότι αν τα βρουν δύσκολα μετά το σημερινό «όχι», θα τους δώσουμε 1 ως 2 δις Ευρώ για να αντέξουν τις πιθανόν αρνητικές συνέπειες; Ότι θα θέσουμε βέτο στις 27 Απριλίου για το θέμα της χρηματικής υποστήριξης των Τουρκοκυπρίων απ’ την Ε.Ε. στο Συμβούλιο των Υπουργών; Ότι θα στείλουμε και άλλη μοιραρχία, έτσι για το καλό; Ότι θα δώσουμε μάχη στα διεθνή φόρα υπέρ των Κυπρίων; Πιό κούφια λόγια απ’ αυτό που λέει η Ν.Δ. για το «θα συμπαρασταθούμε στον Κυπριακό λαό ότι και να ψηφίσει», δεν έχω ξανακούσει.


3. «Σεβόμαστε την απόφαση του Κυπριακού λαού». Δεν είναι ακριβώς το ίδιο με την παραπάνω έκφραση. ¶λλο το «σεβόμαστε» και άλλο το «συμπαραστεκόμαστε». «Ότι και να κάνεις θα σεβαστούμε την απόφασή σου, λαέ της Κύπρου», άρα ψηφίστε το «όχι» άφοβα, είναι μια ερμηνεία. Μα τι άλλο μπορούσε να κάνει η Ελλάδα, παρά να σεβαστεί το δημοψήφισμα; Να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα; Να βγει την επομένη και να καταγγείλει τον Κυπριακό λαό για την απόφασή του; Να ζητήσει την εξοστράκιση της Κύπρου; Λόγια για να καλύψουν την απραγία τους, την θέση τους, που τελικά δεν είναι καθόλου ουδέτερη, γιατί βοηθάει εκείνους που ψηφίζουν το «όχι». Οι δύο παραπάνω θέσεις, δηλαδή το «συμπαραστεκόμαστε» και το «σεβόμαστε», που ακούμε κάθε ημέρα ότι είναι «σοφές», δείχνουν ότι η κυβέρνηση φοβάται να πάρει θέση ανοικτή για το ζήτημα.


4. ¶λλο επιχείρημα: «Ο ξένος παράγοντας πιέζει αφόρητα για το «ναι», άρα αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί το «ναι» να μας συμφέρει. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να «αντισταθούμε» στους Αμερικανούς και να ψηφίσουμε ένα βροντερό «όχι». Ποσώς όμως ενδιαφέρεται η Αμερική για το πως θα ζήσουν οι Κύπριοι, ποσώς αν είναι ενωμένοι ή αν καταλήξουν σε δυό χωριστά κράτη. Το «ναι» το θέλει για να μπορεί να σπρώξει την Τουρκία στην Ε.Ε. Το «ναι» το θέλει για να λέει ότι υπήρξε μια κάποια λύση στο Κυπριακό, άρα μπορούμε τώρα να βγάλουμε αυτό το αγκάθι από τις δεσμεύσεις του Ελσίνκι, που ήθελαν πρόοδο στο Κυπριακό σαν κριτήριο για την ημερομηνία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. ¶ρα ο τρόπος ζωής των Κυπρίων δεν ενδιαφέρει την Αμερική. Πρέπει όμως να ενδιαφέρει τους Κυπρίους. ¶λλα τα Αμερικανικά συμφέροντα για το «ναι» και άλλα τα δικά μας. Γι’ αυτό το επιχείρημα ότι εφόσον το θέλουν τόσο πολύ οι μεγάλοι πρέπει να είναι κακό για μας, δεν στέκει. Το «ναι» θα δώσει πίσω Κυπριακή γη στους Έλληνες, μοναστήρια λεηλατημένα, ¶για τοπία, σπίτια, θα φύγουν έποικοι και Τούρκοι στρατιώτες. Είναι ψήφος «ελπίδας και προοπτικής» όπως είπε ο κ. Κληρίδης. Ή ακούμε μόνο τον κ. Παπαδόπουλο;


5. Η στάση της κυβέρνησης είναι «σοφή», λένε οι βουλευτές της Ν.Δ. στις αμήχανες τηλεοπτικές τους εμφανίσεις. Το πόσο «σοφή» είναι θα φανεί στο προσεχές μέλλον. Μόνο που η σοφή θέση ουδετερότητας κάθε άλλο παρά ουδέτερη είναι. Γιατί σήμερα η θέση της έχει ερμηνευτεί ως ένα μεγάλο ΟΧΙ απ’ τους περισσότερους Έλληνες και Κυπρίους, χωρίς καμιά διευκρίνιση. Και γιατί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα αφού τα γκάλοπ βάζουν την Νέα Δημοκρατία μπροστά. ¶ρα η Ν.Δ. βοήθησε με την «σοφή» της στάση εσωτερικής τακτικής και όχι εξωτερικής πολιτικής να διαμορφωθεί η σημερινή θέση υπέρ του «όχι», που εξηγεί και τα θετικά γκάλοπ. Αν ήταν έτσι γιατί να μην βγουν να το πούν το «όχι» έξω απ’ τα δόντια; Εδώ φτάνουμε στον πιο αδύναμο κρίκο της όλης επιχειρηματολογίας της Ν.Δ.


6. «Δεν θέλουμε να επηρεάσουμε τους Κυπρίους στο δημοψήφισμά τους», εξηγούν οι βουλευτές της Ν.Δ. Πρώτον, τους έχουν ήδη επηρεάσει με το χαλαρό «ναι», που τελικά έχει μεταμορφωθεί σε ένα εθνικό πανηγυρικό «όχι», σαν να έχουμε να κάνουμε με την εποχή του Μεταξά. Δεύτερον, γιατί να μην επηρεάσουμε τους Κυπρίους; Τι θέση είν’ αυτή; Δεν έχουμε άποψη; Δεν έχουμε γνώμη; Ποιοί θα τους επηρεάζουν; Μόνο ο ξένος παράγοντας; Ή μόνο τα κόμματα στην Ελλάδα που βγήκαν με το «όχι», όπως το ΚΚΕ, ή όλοι εκείνοι όπως ο Παπαθεμελής και άλλοι τόσοι, που βγαίνουν στα παράθυρα και επιχειρούν υπέρ του «όχι»; Είναι στάση ανεύθυνη να μην παίρνουμε ξεκάθαρη θέση. Τόσα χρόνια Έλληνες και Κύπριοι δεν είμαστε δεμένοι σαν μια χώρα και δεν έχουμε επηρεάσει η μία χώρα την άλλη; Η θέση η «σοφή» δεν είναι πάρα ένας σοφισμός.


7. Η πιο πάνω ανάλυση αλλάζει ριζικά αν προκύψει εκείνο που υπονοεί ο κ. Χριστόφιας, δηλαδή ότι μπορεί να έχουμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο. Τότε κανένα κόμμα δεν θα πρέπει να μείνει ουδέτερο και θα υπάρξει εύλογος χρόνος για να συζητηθούν όλα τα υπέρ και τα κατά του σχεδίου ¶ναν.

Νίκος Παπανδρέου
24 Απριλίου 2004.

Πίσω στις "Απόψεις"